Добродетелната майка

Жената, описана в Притчи 31, посвещава живота си на своите децата. За нея децата не са резултат на случайност, но дар от Бог, който в никакъв случай не бива да бъде пропилян.

“Не се бои от студ за дома си, защото децата й са облечени с двойни дрехи…Децата стават и се хвалят от нея…” Притчи 31:21, 28

Трудностите в живота

Спомням си как майка ми разказваше колко трудно й е било през 90-те, сама да издържа двете със сестра ми. Въпреки, че не можехме да си позволим вечери с деликатеси и маркови дрехи, аз и сестра ми научихме нещо много важно от майка ни – никога да не се предаваме.  

Добродетелната майка не вижда трудностите като заплаха, а като възможност да бъде по-силна и да научи децата си никога да не се предават. 

Стиховете от Притчи, по-горе, показват точно този важен принцип. Добродетелната жена не се бои от “студовете”, от премеждията, от които не е застраховано нито едно семейство. Дори като родители е невъзможно да защитим детето си от грешки и провали. За жалост, пропускаме нещо изключително важно във възпитанието на нашите деца. Учим ли следващото поколение как да преодолее трудностите в живота?

Добродетелната майка не оставя “късмета” да посочи пътя на децата й, когато се чувстват предадени от приятели, неразбрани или лутайки се в лабиринта на своите мечти. Тя е там, за да им покаже, чрез личен пример, че няма планина, която да спре тяхното развитие. Тя им помога да се издигнат нависоко. Добродетелната майка е истинско вдъхновение и нейните деца не само ще я хвалят, но те ще бъдат продължение на нейните ценности.

Защо ценности?

Това, което оставяме на следващото поколениe не са просто дела или спомени, а нашите ценности. Всяко нещо, което правим е само плод на това, което изповядваме като вяра и принципи. Ние побеждаваме предизвикателствата чрез ценности. Ето защо, нека си зададем въпроса – защо и как възпитаваме децата си? 

Възпитанието на нашите деца не се заключава само в това те да бъдат послушни. На нас родителите често ни задават въпроса “Послушно ли е детето ви?”. Какво означава едно дете да бъде послушно – да мълчи докато големите говорят и да играе в ъгъла с играчките 12 часа на ден, за да не безпокои никого? Определяме послушанието повече като някакво външно действие, което да задоволи родителските желания, но това, скъпи родители, по никакъв начин не означава, че сме възпитали добре децата си. 

Никога няма да забравя едно момиче, което беше привидно послушна, да споделя как всеки ден й се подиграваха в училище. За жалост, нейната болка не беше забелязана от семейството й. Никой от нейните родители не успя да разпознае нуждите на нейното сърце и да й помогне да бъде силна дори и в подобни моменти и никога да не отвръща на злото със зло. 

Този ярък пример постави в мен дълбоко убеждение, че дори децата ни да проявяват външно послушание, това по никакъв начин не гарантира, че тяхната душа не е наранена и съкрушена. Ние, родителите, особено майките, е необходимо да се научим да “сканираме” сърцата на децата си – там, където събират гняв, радост, притеснения, страх.

Какво има в сърцето на дедето ни?

Животът на човека е отражение на неговото сърце. И ако ще възпитаваме децата си, то е необходимо да “разкодираме” всичко скрито в сърцата им. Ето защо, от съществено значение е да определим духовния и емоционалния “ръст” на децата си, като им предаваме ценности. Децата ни трябва да разберат, че това, което идва отвътре има много по-голямо значение от външното. Не можем да изискваме променено поведение, а да оставим сърцето им объркано и непреобразено. 

Може би си мислите, че трябва да сте завършили психология или друга научна дисциплина, но не! Вие сте единствената, най-добрата майка за вашите деца, защото вие сте ги носели 9 месеца близо до сърцето си. За да разпознаете какво има в сърцето на детето ви е необходимо просто да седнете и да погледнете отстрани неговото поведение.

Вижте през неговите очи това, през което преминава в училище или в университета. Нека да не бъдем най-големите осъдители на децата си, но да ги обичаме такива, каквито са и да инвестираме в тях истински добродетели. 

Това е, върху което се посвещавам – да възпитам моите деца да бъдат хора на ценности. Да бъдат достатъчно мъдри да “преплуват” бурните реки на трудности и неуспехи, защото повечето хора се провалят именно когато не получават желаното и се срещнат лице в лице с провала. Добродетелите ще им помогнат да запазят правилния курс за живота си.

Добродетелната жена е силна майка, която подготвя децата си как да преодолеят всяка трудност и никога да не отстъпят от своите идеали, вкоренени дълбоко в техните сърца.

Автор: Екатерина Стефанова

1-ва част – Скритата добродетел

2-ра част – Добродетелната съпруга