Добродетелната съпруга

1-ра част – Скритата добродетел 

2-ра част

“Мъжът ѝ се доверява на нея сърдечно и той няма да остане без печалба.
Тя му прави добрини, а не злини, през всички дни на живота си.”  Притчи 31:11,12 

 

Една от висшите ценности на добродетелната жена е любовта й към нейния съпруг. Любов – искрена, нелицeмерна, устояваща сред бурите на живота. Любов, неостаряваща, но растяща с всеки изминал ден. 

В нашия съвременен свят търсенето на идеалния мъж се е превърнало в ловуване. Загубихме истинския смисъл на семейството – най-доброто място, където човек се изгражда в пълноценна личност, благодарение на двама родители, обичащи се толкова силно и всеотдайно.

Как понякога избираме мъжете?

Често жените избират мъже, които да запълнят своята празнота. Особено ако са били наранявани като деца от своите бащи. Аз също имах трудно детство. Израстнах с майка ми и сестра ми. Не познавах това чувство да се прибиреш от училище, баща ти да те прегърне и да те попита как е минал деня ти. Така, с течение на годините, неосъзнато, търсих някой, който да може да запълни празнините на детското ми сърце с чиста любов и грижа. 

Много жени се впускат в аналогична надпревара за “принца”, водени от егоизтични подбуди. Те целят да намеря някой, който да изцели  душата им. Всичко се върти около това как да изглежда мъжа на мечтите, какви навици да има, от какво семейство да произхожда и хиляди други изисквания. Това е важно и не е за подценяване, но има нещо, което пропускаме. Нещо, което дори и не подозираме, че е в основата на всичко.

Замисляме ли се дали самите НИЕ отговаряме на стандартите,
които търсим в своите съпрузи? 

  • Дали НИЕ в търсенето на верния, можем да бъдем верни?
  • Можем ли НИЕ да прощаваме така, както искаме да прощават и на нас?
  • Достатъчно ли НИЕ сме зрели, за да поемем отговорност за решенията си?

Отговорите на подобни фундаментални въпроси могат да ни спестят сериозни опасности, както за нашето развитие като личности, така и за семейството, което създаваме. 

Човек привлича хора подобни на него

Това, което съм съветвала през годините млади момичета, бе винаги да променят първо себе си, преди да се впуснат в романтични сериали. Защо? Защото човек привлича хора, подобни на неговите ценности и мироглед. 

Ако те са момичета, които търсят да задоволят своята емоционална празнота или физическа похот, то със сигурност ще привлекат и такива момчета до себе си. Но ако имат високи идеали и цели, то най-вероятно е да създадат семейство с партньор със същите идеали.

Убеждението, че ние трябва да търсим усъвършенстване, продължава и в семейния живот. Не съществува универсален начин, по който да обичаме съпрузите си, защото всеки човек е уникален. Това, което е отличителна черта на добродетелната жена е дълбоката любов, носеща всекидневно удовлетворение в сърцето на нейния съпруг.

Промяната започва от теб

Гледната точка на много жени е именно: “Нека първо той да се промени и тогава аз ще се променя.” Но това не е ли егоистично твърдение, криещо нашата болка, непростителност, разочарование, несигурност. Не можем да очакваме да имаме щастливо семейство, ако не променим себе си. Тази крачка е крачка на смелите, на любящите. 

За жалост, все по-често чувам как жени напускат семействата си. Разбира се, че мъжът също носи отговорност за проблемите в брака, но наблюденията са, че днес жените изключително много обръщат внимание на две неща – на своята независимост и прекомерното фокусиране върху емоционално състояние.

Скъпи жени, емоциите не са компас, който да посочи дали имаме щастлив брак или не. Ако компасът може със сигурност да ни покаже къде е север и юг, то емоционалното ни състояние не е определящ фактор за изграждане на семейство. Емоциите са нещо прекрасно, но по никакъв начин те не дефинират за стабилността на нашите взаимоотношения. Характерът и ценностите са котвата, определяща колко дълго “кораба” (семейството) ще остане непоклатим дори и през най-силните бури.

Когато кажеш “да” на човека, когото обичаш, е несъпоставимо да търсиш независимост. От този ден нататък вие сте едно, вие живеете един за друг. Ти запълваш неговите несъвършенства и той – твоите. Вече независимостта се превръща в прекрасна зависимост на любов, разбиране, отдаване, подкрепа. Сега не търсиш само своето си добро, но доброто и на своя съпруг. Любовта винаги поставя другия на първо място. Тази любов се връща към теб с още по-голяма сила и мярка. 

Да бъдем жени на добродетели означава да сме достатъчно смели първо да видим какво трябва да подобрим в нас самите. Да бъдем способни да прочистим ума си, навиците си, характера си от всички паразити, за да бъдем пълноценни съпруги. Ако един мъж се чувства обичан, подкрепян и вдъхновен от своята любима, то бракът им несъмнено би надминал и златна сватба.

На това трябва да научим и нашите скъпи дъщери. Вместо да губят най-ценните си години в търсене на съвършения мъж, нека първо да вникнат дълбоко в себе си:

  • готови ли са да преобразят своята същност на база на истински добродетели;
  • ще бъдат ли достатъчно мъдри да признаят слабостите си и да ги направят в силни качества;
  • никога да не позволяват на настоящите, “модерни” тенденции да диктуват техните решения и стъпки за изграждане на семейни взаимоотношения.

Скъпи съпруги, семейството е най-голямото ни богатство. Нищо не може да се сравни с това да бъдеш причината домашното огнище да бъде място на истинска любов. Място, където съпруга ти, децата ти и цялото семейство да бъдат благословени и никога да не пожелаят да заменят теб и дома, който ти създаваш. 

Колкото повече инвестирате в себе си и желаете да бъдете истинска жена на добродетели, толкова по-успешен брак и семейство можете да имате.

Автор: Екатерина Стефанова