Добродетелност на работното място

1-част – Скритата добродетел

2-ра част – Добродетелната съпруга

3-та част – Добродетелната майка

4-та част

 

„Набавя си вълна и лен и изработва с ръцете си това, което ѝ е присърце. Замисли да има нива и я купува; от плода на ръчната си работа насажда лозе.Тя е като търговските кораби – осигурява прехраната си отдалече. Щедро отваря ръка за изпадналия в беда – подава ръка и на беден.“ Притчи 14:13, 16, 20

 

Ако прочетете цялата 31 глава от Притчи, ще забележите, че повече от 6 стиха са посветени на това да опишат добродетелната жена като трудолюбива и много креативна. 

В наши дни много се говори за равенството между половете и за справедливото заплащане на труда спрямо жените.  Едно е ясно, жените могат да бъдат по-слабия пол (физически), но са изключително талантливи и способни да вършат работата си с превъзходство.

2 основни принципа

В тази тема бих искала да наблегна на мои 2 основни принципа:

  • каквото и да работиш, прави го с любов и истина
  • постави милосърдието като цел на твоята финансова независимост

Без значение в каква сфера се трудите – образование, медицина, търговия, неправителствен сектор или собствен бизнес, обичайте това, което правите. Любовта превръща работата от задължение в удоволствие. За жалост, много приятелки и аз самата, когато бях студентка не работих това, което ми харесва. Единствената причина бяха парите, за да мога да покрия разходите си за университета. По-трагичното е, че това се случва не само в студентските години, но за много жени продължава до пенсиониране. 

Системата ни кара да вярваме, че трябва да работим само, за да оцелеем финансово и че успехът е по-възможен когато правим компромиси с нашите ценности. Причините за това се крият както в културата ни, в липсата на морал, така и в образователната система. В училище никой не ни подготви да бъдем предприемчиви, креативни, дейни. Въпросът е: а сега накъде? 

Вярвам, че всяка жена е създадена с потенциал да твори добро. Това, което трябва да се промени в нас, ако искаме да бъдем добродетелни жени е – да приемем работата си като място, където да посеем семената на доброто и вярата. Времето, което даваме за работата си е време да покажем нашите идеали и да бъдем пример за истина и справедливост. 

Една лична история

Когато трябваше да се запиша за първа година в университета, се наложи да работя в медицински център като администратор. Работата беше много динамична, но истинско изпитание бяха колегите. Повечето от тях се оказаха хора, живеещи за интриги, пари и жажда за власт. Успях да запазя доброто си отношение към всички и да си върша работата с усърдие. За съжаление, това, че бях добра и се страних от всякакви клюки, не беше достатъчно да ме запази от “находчиви” колеги, откраднали моя фотоапарат и 50 лв. от чантата ми. 

Когато се замислих за тази ситуация, всичко изглеждаше толкова несправедливо. Другите колеги си взимаха пари допълнително чрез манипулации и компромиси, а аз, която искам да бъда честна ме ограбиха. Въпреки всичко, единственият изход бе да простя на хората, действали по този толкова безкрупулен начин и успях да работя в следващите месеци вярна на моите принципи. Никога не трябва да позволяваме на неписаните закони на алчността и егото да контролират живота ни, съвестта ни и нашите ценности. 

Благодаря на Бог, че Той чу молитвите ми. Преди да приключа работата си, ми беше купен още по-добър фотоапарат, а една близка приятелка на майка ми ме благослови с 450 лева. Тази жена дори и неподозираше за случката с откраднатите пари. Единственото й желание бе да ми помогне да имам финанси за университета. Това си беше истинско чудо!

Ето една реална история, която разкрива, че никога не трябва да приемаме злото за добро и доброто за зло. Не бива да “продаваме” съвестта си за временни блага и просперитет. Винаги трябва да останем верни на истинските стандарти на правдата. 

Остани верен на принципите си и ще видиш, че доброто винаги ражда добро. 

Скъпи жени, колкото и да е трудно, приемете работата си като най-добрата възможност да изявите това, в което вярвате и да покажете това, което изгражда вас като личност – високите ценности на справедливостта и доброто.

Милосърдие

Постави милосърдието като цел на твоята финансова независимост

Всяка жена иска финансова независимост и все повече жени откриват в себе си потенциал да създават бизнеси. Това е прекрасно! Липсва само едно парченцe, което би направило картината истински шедьовър. Каква е главната цел на твоя финансов пробив?

В стих 20 пише: “Щедро отваря ръка за изпадналия в беда – подава ръка и на беден.”

През годините съм чела много книги, посветени на предприемачество и бизнес. Във всички тях се говори главно за едно – как да осъществиш собствените си мечти за просперитет, забогатей, за да угодиш на желанията си. През последните няколко години се роди в сърцето нещо много важно – няма ли да е чудесно освен постигането на нашите цели, ние да бъдем причината за сбъдването на мечтите на някой друг

Това не ни лишава от нашето благословение, а напротив, прави ни по-богати, помагайки на другите. Както казва моя съпруг: Богатството не се измерва само с пари, но най-вече с животите, които сме могли да променим към по-добро. Това е моята цел и дълбоко вярвам, че вярата в Христос ни учи на това. 

Благословеният благославя

Добродетелната жена е онази, която не е раздвоена дали да помага или не. Нейното благословение е с цел да благославя дома си и другите. 

Няма да забравя това, което бях прочела в една от книгите на Дейвид Грийн (милиардер и създател на Hobby Lobby в САЩ). Той е изключителен човек, посветен християнин и сподели нещо, което няма да забравя. Повече от 10 години този смирен човек не е променял заплатата си, въпреки че всяка година печалбите и акциите на компанията му растат с милиони долари. Причината за неговото решение е, че той отделя изключително голям бюджет да инвестира в благотворителност. Но откъде идва това непоколебимо убеждение? Той споделя, че единствената заслуга са родителите му и най-вече майка му, насърчавайки го да бъде човек, променящ историята. 

Неговата майка винаги му е задавала въпроса “Какво наследство мислиш да оставиш на поколенията?” Тя е инвестирала в него невидими идеали, че богаството не е самоцел, а средство да променя съдбите на хората. Тази жена е истински пример за добродетелна майка, научила сина си да бъде не само добър човек, но да използва работата си, основана на истина и справедливост, да бъде мост на благословение към хиляди семейства. 

Добродетелната жена знае как да бъде креативна и да използва своето трудолюбие и финанси като инструмент за създаване на добро в живота на другите!

Автор: Екатерина Стефанова