ЗАЩО ВЯРАТА НИ ПОМАГА ДА БЪДЕМ ПО-ДОБРИ МАЙКИ

Вярата прави живота ни по-красив

Животът е мистика и всеки от нас е в надревара с времето, за да разбере повече за тайните на живота. Едно е сигурно, животът е по-красив когато вярваме, защото вярата ни дава надежда, че дори и в най-големите бури, винаги има изходен път. Вярата в по-доброто ни окрилява да продължим напред и никога да не се отказваме, докато не видим това по-добро.

Но дали да вярваме в някаква сила или мистерия е достатъчно? Ако Вселената и ние, хората, сме създадени по съвършен начин, то без съмнение има Създател, защото съвършеството не е случайност. Но съвършеството на духа и душата трябва да бъде търсене и изживяно.

Да бъдеш майка

Като жени и майки имаме привилегията чрез свободната си воля да изберем какви личности да бъдем и какво да дадем на семействата си. Всеки ден се изправяме пред поредните трудности – стрес, болести, депресия, разрушени взаимоотношения,  които изсмукват всичките ни жизнени сили. Ние ставаме неспособни съпруги и майки, които да дарят семейството си с живот. Нека си признаем, че колкото и да сме непоколебими има моменти когато просто сме изправени пред предела на силите си. Имало е много дни, в които съм се чувстала изключително изхабена от майчинските и единствената ни надежда откривах в молитва и общение с Исус. Той беше и винаги ще бъде приятеля, помощника, вдъхновителя на живота ми, защото всеки от нас има нужда от Бог като единствен източник на любов и мъдрост.

От какво се нуждаят децата

Има една важна истина – децата са най-хубавото нещо в живота, но те се нуждаят от майки, които също могат да им дадат най-хубавите неща. Тук не говоря за материалното, а за любовта, подкрепата, силата, радостта, търпението. Децата се нуждаят от майки, които няма да позволят депресията и трудностите да ограбят щастието им.

Само вярата в Бог може да ни запази в пределите на това щастие, защото знаеш, че не си сама и има някой, който познава добре твоето сърце и сърцето на децата.

Елизабет Елиот казва следното: “Къде е твоята сигурност? Дали Бог е твоето убежище, твоето скривалище, твоята крепост, твоят пастир, твоят съветник, твоят приятел, твоят изкупител, твоят спасител, твоят водач? Ако е Той, няма нужда да търсиш повече сигурност.”

Вярата ни дава способност да бъдем по-силни от притесненията за бъдещето, страховете и изпитанията. Вярата ни в Бог крие в себе си много красота, която е нужно да се опита и преживее. Представете си как с децата разгръщате една пътна карта и посочвате мястото където искате да стигнете. По същия начин вярата ви предлага една карта, осеяна с много красиви дистинации. Необходимо е само да повярваш, че можеш да стигнеш до там, да бъдеш смел и да се наслаждаваш на преживяването. В това пътешествие майката има едно голямо предизвикателство – да вземе своите деца като главните герои в това пътуване.

Децата не се раждат научени. Ние, родители, сме най-важните учители, за да покажем колко голям и необятен е света. Да ги научим, че както денят се редува с нощта, така доброто и злото са част от живота, но само вярата може да им помогне да изберат верния път. Вярата в Бог е това, което ще ги пази от това да бъдат част от тъмнината и да бъдат светлина.

Може ли вярата да ни направи по-добри майки

Така както жената в естественото дава живот с раждането на децата си, тя има духовната отговорност да носи живот в своя дом. Ние, имаме тази мисия да черпим живот от Бог и да го даряваме на другите, като не забравяме да бъдем “оживени” самите ние.

Вярата ни помага да бъдем по-добри майки, защото вярата обогатява живота ни, разкрива нови хоризонти, прави ни мъдри и ни мотивира да бъдем по-добри родители всеки ден.

Автор: Екатерина Стефанова