Невидимият източник на добродетелността

1-част – Скритата добродетел

2-ра част – Добродетелната съпруга

3-та част – Добродетелната майка

4-част – Добродетелност на работното място

5-та част

 

“Миловидността е измамна и хубостта – преходна; но жена, която има страхопочитание пред Господа, е достойна за възхвала.” Притчи 31:30

 

Никой човек не се ражда случайно. Нито един ден в живота ни не е напразно, но създадени със свободна воля, в наши ръце е бъдещето ни. Често сме чували тази мисъл: “Никой не избира родителите си”. Това е така, но всичко останало определяме ние – какво ще облечем, какво ще ядем, кои ще бъдат нашите приятели, с кого ще създадем семейство, как ще възпитаваме децата си, какво ще работим, къде ще живеем и включително в какво ще вярваме. 

Какво е вяра?


Този въпрос си задава всеки човек в различна фаза от живота си. 

Често искаме грандиозни доказателства за това, че Бог съществува, но дори не се замисляме, че всичко разкрива Него! Всичко видимо е чрез Невидимия. Само погледнете към небето и вижте милионите звезди, огряващи среднощното небе. Спомням си когато всяко лято ходихме при моята баба в Украйна.

Никога не бях виждала толкова красива гледка. Всяка вечер небесата сякаш бяха обсипани с малки камъчета и винаги съм си мислила тази красота дали е случайна? Със сигурност – не. Всяка звезда е създадена да бъде това, което е, неповторима и на точното място! Ако звездите не са случайни, колко повече човек.

Всеки от нас, независимо от семейните или социалните предизвикателства е роден уникален и с велика съдба! 

Когато бях в 8 клас, починаха баба ми и дядо ми. Това постави в мен много въпроси. Те бяха християни и много добри хора. Определено бих искала да върна времето назад, за да имам повече време с тях. Започнах да си задавам въпроси – нима човек е обречен да бъде забравен в неизвестното, превръщайки се в прах.

Всички тези мисли ме водеха само до един източник, който разкриваше истината – Библията. Там намерих отговори на моите въпроси и разбрах, че Бог не е илюзия, нито философия, още по-малко някаква си вселенска сила. Бог е личност, Бог е разкрит чрез Исус Христос. Не съществува друга личност, променила човешката историята и милиарди хора по лицето на земята. 

Бог е любов

Няма аналогия в цялата човешка история да съществува друг Бог, който да избере да стане човек, за да може човекът да има лични взаимоотношения не просто със своя Създател, но със своя Небесен баща. Единственият Бог, който възлюби света и даде Своя Син. Ако можем да опишем същността на Господ с една дума то тя е ЛЮБОВ.

Любов, която надминава всяко човешко разбиране и променя живота на всеки, който я приеме. За много хора вярата е свързана с техния бог, отговарящ на всичките им желания. Сякаш е достатъчно само да “потъркаме вълшебната лампа” – да отидем веднъж на църква или да се помолим и това е достатъчно. Вярата никога не е била свързана с изпълнението на нашите лични нужди.

Невидимият Бог

Да, Бог е добър и ни помага във всичко, но да вярваме в Него не зависи от това какво ще получим. В основата на вярата е да позволим на Невидимия да бъде въплътен и демонстриран чрез нас! 

Да бъдем преобраз на Христос в брака си, семейството си, на работата си – това е истинската вяра. 

Не случайно, добродетелната жена е описана като жена, която не само вярва в Бог, но е посветила живота си на Него. Да имаш страхопочитание към Него не означава да се боиш, за да не те накаже или да трепериш да не би да ти се ядоса. През годините много християнски водачи са презентирали Господ като някой зъл и отмъстителен.

Бог, който създаде всичко видимо, който даде Своя Син, за да имаме нов живот с Него е Бог на любов. На много места в Библията се казва, че Той не само ни обикна, но Той ни възлюби. Да възлюбиш някого е свързано със силата на любовта и готовността да направиш всичко за човека, когото обичаш, дори и да не получиш обратно

Господ никога няма да ни накара на сила да повярваме в Него. Ние не се раждаме християни, както много хора си мислят, че като си българин, автоматично си вярващ. Истинската вяра се ражда в сърцето ти поради личния избор да приемеш Христос за най-добър приятел. Приятел, който ще те обгърне с вечна и непроменяща любов. Любов, носеща правда, мир и радост. Вярата в Исус трансформира твоята същност, характер и целия ти начин на живот. 

Силата на добродетелността идва от вярата в един добър и любящ Бог, от вяра в Невидимия, разкриващ се чрез нашите ценности и живот!

Автор: Екатерина Стефанова