Едно от най-големите е съживления в историята се ражда в Уелс през 1904г. Това движение на Божията реалност достига до милиони хора от различни континенти. 

Коя е причината за съживленията?

Причината е една и съща навсякъде – МОЛИТВА и ЗАСТЪПНИЧЕСТВО за градове и нации. Необикновената молитва, основана на любов към отчаяните, наранените, отхвърлените, болните, отваря Небето над земята. 

Тази история е затова как Божието съживление променило живота на жителите на Хибридите (няколко острова край Шотландия). През 1949г. две възрастни жени – едната на 84г. болна от артрит, а другата напълно сляпа на 82г., били много загрижени за състоянието на църквата. Тяхната най-голяма болка била, че младежите не посещавали църква. 

Това състояние можем да видим в България. Ако бъдем честни, ще признаем, че църквата в България е лишена от следващо поколение на истински променени младежи, разпалени да видят Неговото царство на земята. Но нищо не е загубено, ако има родители и църкви, които да бъдат истински настойници на вяра сред младите днес. Всичко зависи от нас.

Молитвата на 2 баби

И така, тези две възрастни, немощни баби, неспособни дори да посещават църква, поради здравословното си състояние, решили да направят единственото, което могли – да се молят вкъщи. Често изповядвали следния стих от Исая 44:3 „…ще изливам вода на жадната земя и реки на сухата почва.“ Подбудени от искрено желание за промяна в своя град, те се молели два пъти в седмицата, като във вторник от 10 часа вечерта до 3-4 часа сутринта били на колене.

Двете възрастни жени превъзмогнали всякакви физически болки и дискомфорт, защото жаждата да видят младите и обществото, изпълнени със Святия Дух, била много по-голяма от всичко друго. Това ми говори само за едно – когато сърцето ти истински копнее за трансформация в обществото,  нищо, нищо не може да те спре, освен самия ти.

Ти си този, който можеш да започнеш нещо велико. От друга страна, ти си и този, който можеш с едно действие да зачеркнеш всичко, което Бог е приготвил за живота ти и промяната, която можеш да донесеш към другите.

Чрез своята молитва тези две баби, едната сляпа, а другата болна от артрит, се свързват с един пастор, който бива мотивиран от тях да се моли заедно със своите 7 презвитери в една плевня. Те също заедно с възрастните жени се молели 2 пъти в седмицата по цяла нощ в продължение на няколко месеца и резултатът бил впечатляващ.

Една вечер, съвсем неочаквано те видяли около 600 човека пред църквата, като 100 от тях били младежи и Бог започнал да ги изпълва с Духа. Вече нищо не било същото. Съживлението продължило 3 години, докато всеки човек от тези острови не преживял Христовата сила в живота си.Тази истинска история още веднъж доказва, че не са важни годините или дори здравето, а това, което изпълва сърцето ти.

Какви хора променят историята?

Много често си мислим, че първо трябва да оправим живота си и чак тогава, някой ден, може и да бъдем загрижени за другите и да се посветим на Бога. Но тези, които променят историята са онези личности, които въпреки своето, понякога, недобро здравословно състояние, временна трудност или недостиг на материални средства, ще бъдат причината за по-доброто бъдеще на другите.

Това са истински хора на вяра. Те често остават непознати сред страниците на вестници и книги, но делата им продължават да говорят и днес. Бог търси посветени синове и дъщери, огряващи с Неговата светлина света около тях. Синове и дъщери, поставящи началото на едно велико съживление, трансформиращо поколения.

Никога не е късно да бъдеш причина за съживление.

Автор: Екатерина Стефанова