Родители, загасете телевизора

Американската академия на педиатрите препоръчва деца по-големи от 2 години да гледат не повече от 1 или 2 часа качествени образователни програми по телевизията. А деца под 2 години не трябва изобщо да гледат телевизия.

Първите 2 години са много важни за развитието на мозъка на детето и най-доброто за него е да създава здрави връзки с родителите и роднините, да опознава света по всички възможни начини (сред природата, при възможност с други деца), а не телевизора да стане негов „пътеводител“ и „учител“. Това се оказва  много трудно за всички родители в днешния технологичен век.

Какво стимулира телевизията

1. Мързел

На първо място е мързела, защото гледането на телевизия те сковава на дивана и умело те пленява в света на излежаването, апатията, бездействието. Разбира се, че всеки има моменти, в които иска да релаксира, но когато това се превърне в начин живот и децата ни прихващат този модел на поведение – това е сериозен проблем.

Доказано е, че деца над 2 години, които прекарват повечето от времето си пред телевизора могат да имат затруднение във физическата активност, четенето, ученето. Това може да се отрази негативно и във взаимоотношенията им с други деца и семейството, тъй като не се създава среда за развитие на социалните им умения. 

2. Насилие

Проучвания показват, че средно едно американче вижда 200 000 действия на насилие по телевизията преди да навърши 18 години (не мисля, че това е по-различно за българчетата). Последствията от това са, че децата стават по-агресивни, нечувствителни към насилие и могат да имат проблеми със съня. 

3. Лоши навици

Телевизията промотира и доста нездравословни навици на хранене. Средно децата гледат на ден по 15 реклами за храна, като 98% от тях са нездравословни. 

Да не пропускаме и примера, който дават на децата техните “идоли”, които популяризират алкохола, цигари, наркотиците. Тези “вещества” стават гаранция за това, че дедето е готино и може да спечели много приятели. За съжаление, цели поколения от деца и младежи се хващат на тези лъжи.

4. Секс

Телевизията е един от водещите източници на информация относно секса, твърди д-р Херман Делгадо. Рекламите, филмите стават все по–агресивни и находчиви в това да дадат погрешна представа на децата относно секса и семейните ценности.

Съвети

– не позволявайте децата ви да гледат телевизия безразборно;

– ограничете гледането на филми, сериали, детски програми, шоута, които не обогатяват децата интелигентно и морално;

– не позволявайте децата ви да имат телевизор в стаята си;

– за радикалните от вас, махнете телевизора от хола или кухнята, където най-много време прекарвате със семейството.

Необходимо е като родители максимално да филтрираме това, което гледат децата ни, за да не позволим те да растат подвластни на посредствеността и погрешната представа за доброто и лошото. И най-вече, самите ние – родителите, да не бъдем роби на телевизията, защото децата бързо надушват лицемерието.

Скъпи, родители, наша цел е да дадем на децата си опит и преживявания, които развиват техния потенциал, изострят тяхното креативно мислене, обогатяват техните знания, за да се превърнат в пълноценни личности в нашето общество. Това телевизията никога не може да даде!

Автор: Екатерина Стефанова