Скритата добродетел

1-ва част

“Кой може да намери добродетелна жена? Защото е много по-скъпа от скъпоценни камъни. Сила и достойнство са нейното облекло и гледа радостно към бъдещето.” Притчи 31:10, 25

Това са едни от моите любими стихове, защото винаги са ме вдъхновявали и поставяли в мен дълбок размисъл. Знаете ли какво означава да бъдеш добродетелна жена?

Добродетелна

Еврейската дума, която е използвана в стих 10 е eshet chayil и означава – благородна, силна, храбра. Интересното е, че многократно тази дума се изполва по отношение на война. В латинския превод на Библията (Vulgate) се е използвало определението “жена на храброст”.

Жена на храброст и сила, жена на непоклатими морални стандарти, жена, почтена във всичко, което върши.

Да бъдем жени на сила не означава да бъдем по-силни физически от мъжете. За мен, нашата сила като жени е свързана с това КОИ СМЕ и какво е естеството на нашия духовен живот.

Нерядко съм срещала жени, които са фокусирали потенциала си в определени действия, но рано или късно не са видяли желания резултат. Причината е само една – ние не можем да направим нищо по-различно от това КОЕТО СМЕ. Нашите дела са следствие на нашата същност. Качеството на нашите действия се разкрива от нашия вътрешен човек! Неслучайно описанието на добродетелната жена, започва не с делата й, а от нейното естество.

Когато бях малка много обичах да ходя на село и да гледам плодовите дървета. Спомням си как дядо се грижеше за всяко едно и благодарение на неговия труд, всяка година имахме ябълки, праскови, кайсии. Гледайки грижовността и всеотдайността на дядо ми научих, че промяната е процес.

ПРОМЯНАТА Е ПРОЦЕС

Почти всеки ден дядо ми ходеше на село, за да се грижи за дърветата и пчелите. Той знаеше, че ако иска добра реколта ще трябва да положи всекидневно усилие. Много често си мислим, че от едно – две правилни решения проблемите ще се разрешат и животът ни ще се промени. Това е голяма илюзия.

В нашия забързан свят искаме нещата да се реализират бързо. В миг на око да се изкачим по стълбицата на успеха, но хубавите неща не се случват бързо. Помислете… дори за един нов живот са необходими цели 9 месеца, за да достигне до пълно развитие и готовност да бъде част от света.

За да бъдем жени на добродетели е необходим процес – това е начин на живот.

Необходима е всекидневна грижа за нашия вътрешен човек и непоклатима вяра. Както всеки земеделец се радва на своята работа, то ние също с радост и търпение трябва да се грижем за вътрешния човек като “градина”. Градина на добро, любов, радост, мир, търпение, мъдрост, благословение.

Каква е твоята цена?

Връщайки се отново на стиха “…защото тя е много по-скъпа от скъпоценни камъни”, бих искала да добавя.

В нашето материалистично общество парите, богатствата, имотите, колите имат по-голяма стойност от самия човешки живот. Един пръстен, дори и най-скъпият на света, може да се загуби само за няколко секунди, но това, което е в сърцето ни, нашата същност, пропита от благородство и добродетели не може да бъде загубена.

Нашата същност не може да бъде загубена, тя може само да бъде предадена на други!

Въпросът, стоящ пред нас днес е: искам ли да бъда жена на сила и достойнство?

Ако желаеш да бъдеш такава жена, то това е твоят ден. Започни днес нов живот. Постави основата, която никога няма да се поклати – избери истината, вярата, любовта, себераздаването, милосърдието!

Ти си родена да бъдеш жена на добродетели, жена на сила и достойнство, променяща поколения!

Автор: Екатерина Стефанова