Мозъкът на детето е забележителен и от момента на раждането този невероятен орган започва своя път на растеж, образувайки жизненоважни връзки, които ще оформят цялото бъдеще на детето. Необходимо е родителите да се информират повече за мозъка и да помогнат на децата си да се развиват в пълния им потенциал.

Мозъкът тежи между 1,45 – 1,6 кг, съдържа между 14 и 100 милиарда неврони (нервни клетки), съставен е от около 70 – 90 % вода и използва 25 % от необходимия за организма кислород.

Къде е мястото на вярата?

Вярата в Бог ни дава разбиране, че като родители сме отговорни за нашите деца, които са и деца на Бога. Бог ни ги дава, за да им дадем най-доброто. Това е възможно, само ако сме готови да се учим и да разберем как Бог е създал нашето тяло. Нашата отговорност като родители е никога да не спираме да търсим и да се усъвършестваме, за да можем да знаем как да помогнем на децата да се развият емоциално, интелектуално, физически и духовно. 

“Възпитавай детето отрано в подходящия за него път и то няма да се отклони от него, дори когато остарее.” – Притчи 22:6 

Да възпиташ децата си включва и начина, по който им помагаме да развият мозъка си, защото мозъкът е един от най-важните органи. Той има фукцията както да контролира процесите в тялото ни, така и да мислим. 

Ето най-важните неща, които трябва да знаем за развитието на мозъка:

  1. Най-важните 5 години – мозъкът се развива най-бързо през първите ранните години на живот, особено през първите 5 години. Невронните връзки се формират с удивителна скорост през този период, което поставя основата за бъдещо обучение и развитие.
  2. Здравословно хранене – правилното хранене, включително основни хранителни вещества като омега-3 мастни киселини и витамини, е жизненоважно за развитието на мозъка. Всеки ден децата трябва да приемат достатъчно протеини, плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, които подпомагат когнитивния растеж.
  3. Режим на сън – качественият сън е от решаващо значение за развитието на мозъка на децата. Помага за консолидиране на спомените и позволява на мозъка да се възстановява и расте. Устоновете правилен режим за сън.
  4. Когнетивна стимулация – всеки ден ангажирането на децата в подходящи за възрастта дейности, които предизвикват техните когнитивни умения, като четене, пъзели и творчески игри, може да стимулира развитието на мозъка. Интерактивните и образователни играчки и игри могат да бъдат от полза.
  5. Време пред телевизор и телефон – прекомерното време пред екрана, особено за много малки деца, може да повлияе отрицателно на развитието на мозъка. Изследвания докозват нарушения на мозъчното вещество, забавяне на развитието, пристрастяване  към използването на елетронни устройства. Насърчавайте други дейности като игра на открито и четене.
  6. Физическа активност – редовната физическа активност подпомага развитието на мозъка чрез подобряване на притока на кръв и оксигенацията на мозъчните тъкани. Насърчавайте активната игра и упражнения.

Децата се нуждаят от нашата помощ, за да може техният мозъкъ да функционира добре. Тяхната способност да мислят, размишляват, да се учат, да правят заключения, да преценят – всичко това са процеси на мозъка. Той им помага да разберат и ценностите на вярата, доброто, любовта, като осъзнаят важността да бъдат добър пример в обществото. 

Помагайки на децата да развият мозъка си, ние им съдействаме в подхранването на тяхното интелектуално, духовно и морално израстване.

Автор: Екатерина Стефанова

Следвайте “Жени на поколения” в Facebook и Instagram за още вдъхновяващи истории и важни факти за развитието на нашите деца.

Жени на поколения-Women of generations