Има ли тайна за успешен брак?

През годините съм прочела много книги как можем да бъдем по-добри съпруги, как да градим здрави взаимоотношения в дома, как да възпитаваме децата си, как да имаме успешен брак. Всички тези книги ми дадоха по нещо ценно. В търсенето на “тайната” за семеен успех, както и много от вас правят, всъщност разбрах нещо изключително важно.

За 10 години брак, с ръка на сърцето мога да кажа – за да имаш благословен брак няма никаква тайна, просто много, много, много работа. Да, работа!

Семейството е като градина

Тази година решихме с децата да посеем повече цветя и всеки от нас да се посвети да помага в отглеждането им. Преди да посеем първите цветя, трябваше да почистим ден по-рано градината от всички ненужни треви. Това си беше доста мръсна работа. На следващия ден посяхме семената и започнахме да чакаме. В този процес на чакане всяка вечер те знаеха, че трябва да поливат и да махат тревата, която би поникнала преди самото цвете. Малко по-късно купихме още готови цветя за засаждане. Децата се научиха как да вадят цветето, как да подготвят дупка за него, но постепенно започнаха да се изморяват от ежедневните грижи, защото за всяко хубаво нещо се изисква постояннство и труд.

Виждайки всичко това, разбрах, че всяко семейство е като градина, красива, ухаеща, неповторима, само ако има някой, който да си грижи за нея. Необходима е всекидневна “работа”, за да позволиш истинската любовта към твоя съпруг и съпруга да изкорени всеки плевел от теб, за да дадеш най-доброто от себе си. Това е най-трудното, защото трябва да бъдеш смирен и желаещ да бъдеш най-добрата и най-добрият за другия.

Проблемите в семействата се появяват поради грешната ни представа, че всичко може да се разреши от само себе си. “С времето ще се оправят нещата”, казват мнозина, но това никога няма се случва. Когато има проблем стъпките са следните: искрен разговор между съпруга и съпругата, взимане на ясни решения и много работа, която включва не просто пожелателна промяна, а реална промяна, която може да бъде видяна.

Любовта винаги има за цел да създава нещо красиво.

През годините съм разбрала, че във взаимоотношенията съпруг – супруга истинската любовта расте, става по-голяма, но и по-мъдра и по-трудолюбива. Любовта е тази, която ни мотивира всеки ден да работим, за да може семейството ни, дори в трудностите, да бъде здраво устовено върху вярата, надеждата и любовта.

Обичайте себе си, обичайте съпруга си и съпругата си, с такава любов, която всеки ден ще ви кара да бъдете най-доброто за него и нея. Любовта ни дава сила да продължаваме дори в трудните моменти. Любовта ни показва какво е необходимо да променим в нас. Любовта е силата, която ни мотивира никога да не спираме да работим и да намираме наслада и удовлетворение в домовете си. Любовта винаги има за цел да създава нещо красиво.

Вашето семейство е градина, нужно е работа, за да бъде тази градина винаги красива.

Автор: Екатерина Стефанова

Жени на поколения-Women of generations