Възкресението е моето ново начало

Възкресението на Исус Христос е много повече от празник, козунаци, шарени яйца и религиозни събрания. Възкресението на Христос е събитие, станало преди повече от 2000 години, но е поставило ново начало както за цялата човешка история, така и за всеки един от нас. 

Защо Исус Христос?

По света има много религии и богове. Според някои изследвания различните религии по света са 22, като само в индуизма има не по-малко от 330 милиона богове (330 000 000). Но сред всички тези богове, няма нито един като Исус Христос. Единствено Той прие човешки образ, за да изкупи цялата вселена от последствията и властта на греха.

Единствено Христос толкова много възлюби всеки един от нас, че даде Своя живот. Той беше унижаван, бит, разпънат на кръст, защото ни обича с безусловна и съвършена любов. 

Какво ни дава възкресението на Исус?

Възкресението на Христос ни даде това, което Адам загуби – свободен достъп до нашия Небесен Отец. Сега всеки, който вярва в Исус може да се докосне до Бога и да преживее Неговата любов. Исус не само умря, за да поеме греха на света върху Себе си, но и възкръсна, побеждавайки смъртта. 

В Колосяни 2:15 се казва за Исус: “и като ограби началствата и властите, изведе ги на показ явно, възтържествувайки над тях чрез Него.” Това е един от многото стихове, които ясно декларират победата на Христос над греха и силите на мрака.

Тази победа е достатъчна за нашата свобода и ходене с Бог. Ние трябва да живеем с вече извоюваната победа чрез Възкресението на Исус и да бъдем носители на тази свобода в живота на другите. Декларирайки написаното Слово и това, което Духът говори, ние можем всеки ден да ходим в победата на Христос.

Чрез възкресението ние променяме живота си към по-добро. В 2 Кор. 5:17 се казва, че “…ако е някой в Христа, той е ново създание”. Новият живот не се “създава” само с изповед или определени добри дела. Новият живот е скрит в Исус. Колкото повече имаме близки отношения с Исус, толкова повече новият живот се разкрива чрез нас. 

Взаимоотношение

Ние се наричаме християни, не само, защото вярваме в Христос, но защото благодарение на възкресението имаме взаимоотношение със Святия Дух. Святият Дух е най-скъпото нещо, с което Исус ни е дарил. Без Него ние никога не можем да имаме истинска, прогресивна връзка с Бог, а свидетелството ни за Него ще бъде лишено от сила. Святият Дух е единственият, който може да ни направи Божии деца, “Но ако някой няма Христовия Дух, той не е Негов.” (Римляни 8:9).

Без възкресението на Христос ние не само щяхме да умрем в греха си, но щяхме да бъдем далеч от нашия Създател, небесен Отец и Господ. Възкресението на Христос е основата на нашата вяра. Като подражатели на Бог, ние също трябва да сме възкресени от нашия стар, покварен живот, за да бъдем отражение на Неговата правда и любов на земята.

Възкресението на Исус Христос ни дава ново начало и по-добро бъдеще!

Автор: Екатерина Стефанова