НЕ пренебрегвай 9-те най-важни месеца за детето ти

Един от най-прекрасните моменти в живота на всяка жена е когато разбере, че става майка.

“Дар от Господа са децата, награда – плодът на утробата.” Псалм 127:3

Популярен е израза “Най-важните години за детето са първите 7.” Но от личен опит и от проучвания в тази сфера, мога да кажа със сигурност, че развитието на детето започва още в първите най-важни 9 месеца от неговото пребиваване в коремчето на мама.

Там, където никой не вижда

Точно там, където е тъмно и никой не може да види, от две напълно различни клетки в размер на няколко милиметра, се създава малко човече с уникална съдба. На скрито място се създава всичко, което ще му бъде необходимо – органи, крайници, сензитивност, зрение, слух, дори и основата на неговото емоционално здраве. Там, в утробата, се създават най-величествените процеси за изпълнението на великата цел, която всеки човек има – да бъде светлина сред мрака, любов сред омразата.

Знаеш ли, че

Вижте само част от фактите, които потвърждават изключителната важност на 9-те месеца в утробата. 

  • На 18-я ден след оплождането, сърцето на бебето вече бие.
  • До 10-та седмица всички главни органи като сърце, бели дробове, бъбреци, мозък и други са оформени и напълно функционират. 
  • До 13-та седмица вашето бебе има оформени отпечатъци – уникални и неповторими. 
  • Около 16-та седмица слухът е добре развит. То може да чува ритъма на сърцето на майката, звуковете от храносмивателната система, нейните стъпки и най-вече гласът й. Докато са още в утробата бебетата се научават да разпознават гласа на майката и таткото. 
  • Между 26-28-та седмица очите на бебето започват да се отварят. Зрението ще бъде замъглено, но са способни да виждат светлина през корема на майката. За по-добро развитие на зрението някои експерти съветват да се излиза по-често навън сред природата. 
  • През 5-я месец всяко от двете полукълба на мозъка на бебето имат милиарди нервни клетки и вече може да си смуче пръста.
  • Преди още да се развие чувството на вкус и обоняние, бебето усеща докосване.
  • Проучвания показват, че вкусовите предпочитания на бебетата зависят от храната, с която майката се храни по време на бременността.
  • Здравите бебета ритат между 15 и 20 пъти на ден.
  • Моментите на травматичен стрес по врече на бременност може сериозно да навреди на психологичното, емоционалното и личностното развитие на бебето, дори и като порасне.
  • Хормоните, освобождаващи се по време на стрес, преминават през плацентата, също както храната, алкохола и никотина.
  • Въпреки препоръките майката да яде като за двама, всъщност майка, която е здрава се нуждае единствено от допълнителни 300 калории на ден. Това е равно на една чаша кисело мляко или едно геврече.
  • Някои изследвания потвърждават, че бебетата дори следват навиците за сън на своите майки. Ако майките са се събуждали рано през бременността, то и бебето се събужда рано, а ако е ставала рано, то бебето също.

Едно е ясно – психиката, емоционалното и физическото здраве на бебето е дълъг процес, който започва в утробата. 

Когато бях бременна с моя син осъзнавах, че тези месеци са много важни за него. Не мога да кажа, че всичко е било перфектно, но се стараех да дам най-доброто от себе си. За мен не беше важно само това, с което се храних, но по-важната храна беше духовната. Колкото и странно да ви изглежда, децата ни се нуждаят и от духовна храна.

Силата на твоите думи

Независимо, че са в корема на мама, бебетата са духовни същества – те имат душа, тяло и най-вече дух. Още докато са в коремчето вашето дете се нуждае да бъде обгърнато с думи на любов и молитви. Думите имат сила да създават атмосфера и да повлияят на цялостното му здравословно и личностно развитие. 

Използвайте всяко свободно време да говорите на вашето бебче. Не пропускайте и ден без му кажете, че го обичате и че той е най-големият подарък. Благодарете на Бог за него и изговаряйте обещанията, които Господ ни е дал. Когато четете Словото го изговаряйте на глас, за да го чува и бебето.  

“Защото Аз зная мислите, които мисля за вас, заявява Господ, мисли на мир, а не на зло, да ви дам бъдеще и надежда.” Еремия 29:11

Родители, нашите деца са дар от Бог. Ние сме отговорни да ги изградим като личности, променящи света към по-добро. А нашата отговорност като майки започва от най-вълнуващите 9 месеца.

Помогнете на вашите дъщери, внучки, приятелки да се посветят да дадат най-доброто на своите деца още когато са в утробата. Утробата не е просто временен дом за бебето, но мястото, където се поставя основата за неговото личностно развитие и бъдещ потенциал.

Не пренебрегвай най-важните 9 месеца за твоето дете.

Автор: Екатерина Стефанова