начало СтатииВяра СМИСЪЛЪТ НА ЖИВОТА Е ДА ОСТАВИШ СЛЕД СЕБЕ СИ ЖИВОТ

СМИСЪЛЪТ НА ЖИВОТА Е ДА ОСТАВИШ СЛЕД СЕБЕ СИ ЖИВОТ

3288 views
0 коментар
1

Какво е животът?

Това е една твърде дълбока и философска тема. Една вечер, докато приготвях Самуил да заспи, се замислих върху този толкова важен въпрос. Мисълта, която плени моето сърце бе:

СМИСЪЛЪТ НА ЖИВОТА Е ДА ОСТАВИШ СЛЕД СЕБЕ СИ ЖИВОТ!

Животът може да се разглежда от много ъгли и перспективи. Много мислители са се опитвали да обяснят и да дадат дефиниция за живота. В училищните ми години никой не ни говореше за живота, освен госпожите по Биология, които ни обясняваха за същността на ДНК-то в човешкото тяло и куп други физиологически процеси. Тази информация беше много интересна и полезна, но не достатъчна, за да си отговорим на фундаменталния въпрос – какво е животът и какъв е смисълът му.

Динамичното време на 21 век рисува едно твърде повърхностно разбиране за живота:
– наслада от всичко, което светът ти предлага;
– успех на всяка цена;
– популярност, дори и на базата на компромиси;
– свобода без ограничения;
– щастлие, дори и да води до нещастието на друг.

Едно е ясно, животът е много повече от съществуване и много повече от успех и материални облаги. Животът е много повече от чувства и приключения.

Животът е съвкупност от множество процеси. Процеси в нашите физически тела, процеси свързани с нашия дух и душа. Но най-важното е, че животът винаги има за цел – развитие и създаване на живот! Нека да погледнем към нашите тела. Всяка клетка в нас има за цел да се възпроизведе. Дори и “лошите клетки” – раковите, също се възпроизвеждат, засягайки здрави органи и тъкани.

Следователно, ние живеем, за да оставим след себе си живот. Живот, изразен не просто в следващо поколение, но в дела. Дела, които да говорят повече от думите ни. Дела, които да научат и децата ни, че животът е дар и не би трябвало да си играем на съществуване. Когато се научим да ценим времето; да изграждаме силни и сплотени семейства; да обичаме справедливостта; да защитаваме правото на онеправданите; да бъдем глас на безгласните; да инвестираме ценности в поколенията; да не злоупотребяваме с достойнството на другите и да се стремим да вършим добро, понякога бъдейки анонимни…всичко това остава след себе си живот.

И най-важното – ние сме родени, защото някой е пожелал да бъдем тук. Някой ни е създал по Негов образ и подобие. Някой ни е дал живот, за да създаваме живот във всичко, което правим, защото Той също знае, че смисълът на живота е да дадеш живот.
Единственият Бог в цялата вселена, който може да бъде твоят най-добър приятел, прие образ на човек и дойде на земята. Неговата история не е приказка, нито мит. Той е реален, спасява и променя живота на хилидя хора по света всеки ден.

Раждането на Христос е надеждата на цялото човечество. Той се роди за теб и мен. Той се роди на земята, предлагайки ни да бъдем част от Неговия живот, да бъдем хора, носещи Небесна любов в сърцата си. В Него ние имаме нов живот и по-добро бъдеще за цели поколение.

Той ни е дал и свободна воля да изберем сами, дали да повярваме в Неговата любов към нас или не. И знаете ли кое е прекрасното? Че дори и да Го отхвърлим, дори и да не повярваме в Неговото съществуване, дори и да приемем Неговото раждане и Възкресение за поредната религиозна фантазия, Исус никога няма да ни отхвърли. Той никога няма да ни намрази, но винаги ще ни чака с протегнати обятия, така както баща чака да прегърне своето дете.

Това е моят Бог, Бог на любов. Той се роди, поради любовта си към нас, за да ни покаже, че чрез Него можем да имаме нов живот, защото смисълът на живота е да оставиш след себе си живот!

Автор: Екатерина Стефанова

0 коментар
1

Може да харесате също

Close