начало СтатииСемейство ДОБРОДЕТЕЛНАТА СЪПРУГА

ДОБРОДЕТЕЛНАТА СЪПРУГА

1969 views
0 коментар
0

1-ва част – Скритата добродетелТУК

 

2-ра част 

 

“Мъжът ѝ се доверява на нея сърдечно и той няма да остане без печалба.
Тя му прави добрини, а не злини, през всички дни на живота си.”  Притчи 31:11,12 

 

Една от висшите ценности на добродетелната жена е любовта й към нейния съпруг. Любов – искрена, нелицeмерна, устояваща сред бурите на живота. Любов, неостаряваща, но растяща с всеки изминал ден. 

Разбира се, бракът не е еднопосочно отношение. От еднаква по важност са както чувствата и отговорностите на съпругата, така и на съпруга. Но в това поучение фокусът е жената. 

В нашия съвременен свят търсенето на идеалния мъж се е превърнало в ловуване. Загубихме истинския смисъл на семейството – най-доброто място, където човек се изгражда в пълноценна личност, благодарение на двама родители – майка и баща, обичащи се толкова силно и всеотдайно.

Често жените избират мъже, които да запълнят своята празнота, особено ако са били наранявани като деца от своите бащи. Аз също имах трудно детство. Израстнахме със сестра ми и с нашата прекрасна майка, и не познавах това чувство да се прибиреш от училище, баща ти да те прегърне и да те попита как е минал деня ти. Така, с течение на годините, неосъзнато, търсих някой, който да може да запълни празнините на детското ми сърце с чиста любов и грижа. 

Много жени се впускат в аналогична надпревара за “принца”, водени от егоизтични подбуди – да намеря някой, който да изцели моята душа. Всичко се върти около това какви качества да има бъдещият им съпруг, как да изглежда, какви навици да има, от какво семейство да произхожда и хиляди други изисквания. Да, това е важно и не е за подценяване, но има нещо, което пропускаме. Нещо, което дори и не подозираме, че е в основата на всичко.

Замисляме ли се дали самите НИЕ отговаряме на стандартите,
които търсим в своите съпрузи? 

Дали НИЕ в търсенето на верния, можем да се наречем верни?

Можем ли НИЕ да прощаваме така, както искаме да прощават и на нас?

Достатъчно ли НИЕ сме зрели, за да поемем отговорност за решенията си?

Отговорите на подобни фундаментални въпроси могат да ни спестят сериозни опасности, както за нашето развитие като личности, така и за семейството, което създаваме. 

Това, което съм съветвала през годините млади момичета, бе винаги да променят първо себе си, преди да се впуснат в романтични сериали. Защо? Защото човек привлича хора, подобни на неговите ценности и мироглед. 

Ако те са момичета, които търсят да задоволят своята емоционална празнота или физическа похот, то със сигурност ще привлекат и такива момчета до себе си. Но ако имат високи идеали и цели, то най-вероятно е да създадат семейство с партньор със същите идеали.

Благодаря на Господ, че открих тази истина преди да направя най-важния избор за моя живот. Била съм свидетел на толкова много истории през ученическите и студенстките си години по отношение на взаимоотношения с момчета и си обещах: “Ако ще се омъжа някой ден, то трябва да е за човек, който да ме обича повече от това, което мога да му дам и да бъде баща на ценности и отговорности.”

Благословена съм, че направих първия и последния избор – имам прекрасен съпруг, с когото мога да споделя всичко, да инвестираме заедно в следващото поколение и да бъдем запомнени от нашите деца и внуци като родители, които казвайки “да” пред Господа, останаха завинаги заедно. 

Убеждението, че ние трябва да търсим усъвършенстване, продължава и в семейния живот. Не съществува универсален начин, по който да обичаме съпрузите си, защото всеки човек е уникален. Това, което е отличителна черта на добродетелната жена е именно дълбоката любов, носеща всекидневно удовлетворение в сърцето на нейния съпруг. Гледната точка на много жени е именно: “Нека първо той да се промени и тогава аз ще се променя.” Но това не е ли егоистично твърдение, криещо нашата болка, непростителност, разочарование, несигурност. Не можем да очакваме да имаме щастливо семейство, ако преди всичко не променим себе си. Тази крачка е крачка на смелите, на любящите. 

За жалост, все по-често чувам как жени напускат семействата си. Разбира се, че мъжът също носи отговорност за проблемите в брака, но наблюденията са, че днес жените изключително много обръщат внимание на две неща – на своята независимост и прекомерното фокусиране върху емоционалното си състояние.

Скъпи жени, емоциите не са компас, който да посочи дали имаме щастлив брак или не. Ако компасът може със сигурност да ни покаже къде е север и юг, то емоционалното ни състояние не е определящ фактор за изграждане на семейство. Емоциите са нещо прекрасно, но по никакъв начин те не дефинират за стабилността на нашите взаимоотношения. Характерът и ценностите са котвата, определяща колко дълго “кораба” (семейството) ще остане непоклатим дори и през най-силните бури.

Когато кажеш “да” на човека, когото обичаш, е несъпоставимо да търсиш независимост. От този ден нататък вие сте едно, вие живеете един за друг. Ти запълваш неговите несъвършенства и той – твоите. Вече независимостта се превръща в прекрасна зависимост на любов, разбиране, отдаване, подкрепа. Сега не търсиш само своето си добро, но доброто и на своя съпруг, защото любовта винаги поставя другия на първо място. И тази любов се връща към теб с още по-голяма сила и мярка. 

Да бъдем жени на добродетели е свързано с това да сме достатъчно смели първо да видим какво трябва да променим, да подобрим в нас самите. Да бъдем способни да прочистим ума си, навиците си, характера си от всички паразити, за да бъдем пълноценни съпруги, които даряват с добро всеки ден своите скъпи съпрузи. Ако един мъж се чувства обичан, подкрепян и вдъхновен от своята любима, то бракът им несъмнено би надминал и златна сватба.

На това трябва да научим и нашите скъпи дъщери. Вместо да губят най-ценните си години в търсене на съвършения мъж, нека първо да вникнат дълбоко в себе си:

  • готови ли са да преобразят своята същност на база на истински добродетели;
  • ще бъдат ли достатъчно мъдри да признаят слабостите си и не да ги приемат, но да ги направят в силни качества;
  • никога да не позволяват на настоящите, “модерни” тенденции да диктуват техните решения и стъпки за изграждане на семейни взаимоотношения.

Жена на добродетели е именно тази, която винаги намира начин да се усъвършенства, а причината не е желанието да покаже колко е добра и да получи аплодисментите, но да помогне и вдъхнови другите, защото ги обича. Любовта е причината за всичко!

Скъпи съпруги, семейството е най-голямото ни богатство. Нищо не може да се сравни с това да бъдеш причината домашното огнище да бъде място на истинска любов. Място, където съпруга ти, децата ти и цялото семейство да бъдат благословени и никога да не пожелаят да заменят теб и дома, който ти създаваш. 

Моят съвет към всички жени е – колкото повече инвестирате в себе си и желаете да бъдете истинска жена на добродетели, толкова по-успешен брак и семейство можете да имате.

 

Автор: Екатерина Стефанова


БЪДИ ПРИЧИНАТА ДА ПРОМЕНИШ ЖИВОТ

БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВАС МОЖЕМ ДА ИЗДАДЕМ 1000 БРОЯ БРОШУРИ,
КОИТО ДА ДОСТИГНАТ ДО 1000 ЖЕНИ С ПОСЛАНИЕТО ЗА ДОБРОДЕТЕЛНАТА ЖЕНА.

ВЪВ ВСЯКА БРОШУРА ЩЕ НАМЕРИТЕ 5-ТЕ ПОСЛАНИЯ ЗА ДОБРОДЕТЕЛНАТА ЖЕНА, ЗАЕДНО С ВЪПРОСИ И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА КЪМ ВСЯКА ТЕМА, КАКТО И СВИДЕТЕЛСТВА НА ЖЕНИ. 
БРОШУРИТЕ ЩЕ БЪДАТ РАЗДАВАНИ АБСОЛЮТНО БЕЗПЛАТНО!!!

ВСЕКИ ДАРИТЕЛ СЪЩО ЩЕ ПОЛУЧИ БРОШУРА.
ПИШЕТЕ НИ НА ИМЕЙЛ КАК БИХТЕ ИСКАЛИ ДА ДАРИТЕ ЗА НАШАТА МИСИЯ: (womenofgenerations@gmail.com)

ИЛИ ИЗПРАТЕТЕ ДИРЕКТНО СУМА ЧРЕЗ

 


0 коментар
0

Може да харесате също

Close