начало СтатииДеца 4 неща, от които се нуждаят децата ни всеки ден

4 неща, от които се нуждаят децата ни всеки ден

1295 views
0 коментар
0

Всеки родител иска най-доброто за своето дете. Любовта ни към децата се измерва по различни начини и аспекти. Когато родих моя син преди 4 години, не бях сигурна какво точно ме очаква. Сега, обаче, след толкова преживявания и все още кратък опит, мога да кажа, че той, както и всички деца се нуждаят от 4 важни неща, които само родителите могат да им дадат

Ето 4-те неща, от които се нуждае всяко дете. 


 

1. Време

Времето е нашият най-важен ресурс. Има една мисъл на А. Тоузър, която гласи: „Ако убиеш времето, помни, че за него няма възкресение.“ Толкова пъти съм искала да върна времето назад. Понякога, за да изживея отново хубавите моменти, а и нерядко да поправя грешките. Уви, това е невъзможно. Проблемите в ежедневието и стресът, така са пленили родителите, че те дори несъзнателно „убиват“ времето, което биха могли да прекарат пълноценно със своите деца. Докато времето, прекарано с нашите деца не стане приоритет, то всеки пропуснат ден и седмица, увеличава пропастта между нас и тях.

Направено проучване във Великобритания показва, че средно родителите прекарват по 34 минути на ден със своите деца. Как мислите, 34 мимути достатъчно ли са, за да обърнете достатъчно внимание на децата си? Определено, не. За 30 минути не можем да вникнем в душите, емоциите, преживяванията и духовните нужди на нашите деца. Децата ни копнеят за повече време на споделяне и любов, за да създадем трайна и пълноценна връзка с тях. Колко ли време отделя българският родител за своите деца? Никой не може да отговори на този въпрос, но е едно е сигурно – когато времето с децата ни стане основен приоритет, те ще се чувстват по-обичани, щастливи, пълни с увереност да победят всяка ситуация.

 

2. Емоционална подкрепа

Във все повече семейства се наблюдава емоционалното отсъствие на майката и бащата. Толкова много родители не осъзнават важността от емоционалната подкрепа и насърчаване. Когато не положим достатъчно усилия да разберем чувствата, емоциите, преживяванията на децата си, настъпват проблеми. Децата се чувстват недооценени, търсейки одобрение и любов извън дома. Обезпокояващо е, че често липсата на емоционална подкрепа е фактор за децата улицата да е по-желателна от семейството. 

Човешкият мозък е съставен от две полукълба. Дясното отговоря за емоциите, а лявото за логиката. От раждането си дедето се нуждае от някой, който да отговори на емоционалните му потребности. И с годините тези детски емоции, които изглеждат почти винаги като най-лошото,  трябва да бъдат посрещнати с много любов и разбиране. 

 

3. Безкомпромисност

Компромисите е една от причината защо има родители, които след години си казват „Какво стана с моето дете, нима съм го възпитал/а такъв или такава?“ Компромисът е свързан с това да отстъпим, да направим крачка назад от нашите ценности, вярвания, морал, приоритети. Във възпитанието при децата съществуват допустими компромиси и недопустими. 

В отглеждането на сина ми виждам как си позволявам понякога допустими компромиси, които всеки родител прави. Но недопостими компромиси за мен са да му позволя да носи дрехи с черепи (символ на смъртта) или с вулгарни надписи; да слуша музика, в която текстовете възвишават пошлостта, омразата, себелюбието. Друг пример, е да му купувам неща, които обича въпреки неговото лошо поведение. Ако едно дете получава всичко, което пожелае, то никога няма да може да оцени неговата стойност и определено би развил чувството на неблагодарност.

Първостепенно е да предпазим децата си от всичко, което би навредило в изграждането на тяхната нравственост и личностно израстване. Най-трудното е, че децата не разбират тази потребност. Те мислят, че сме твърде несправедливи с тях. Това не бива да ни спира да бъдем безкомпромисни, защото в бъдеще ще видим добрите плодове, а и самите деца ще оценят, макар и късно, че всичко е било за тяхна полза.

В света не можем да изолираме децата си от лошите думи и примери на хора, но можем да вземем решение да не позволяваме децата ни да им подражават трайно. Важното е да не допускаме злото да се вкорени в същността им.  Компромисите са малките лисици, които рано или късно ще изядат „лозето“. Те ще доведат до много негативни последствия както в живота на децата, така и на родителите. Ето защо, не бива да допускаме компромиси – важно е да стоим фокусирани в това, което сме си поставили като цел да инвестираме в децата си.

 

4. Ценности

Ценностите са основата на всеки един от нас. Можем ли да отговорим на въпроса – какви са нашите ценности? Ако все още не сте сигурни в отговора, то погледнете към вашите приоритети и нещата, които считате за значими. Ценностите са като корените на едно дърво. Не можем да ги видим, но можем да видим дървото, което ясно разкрива вида на дървото. Ако кореновата система е добра, то и дървото ще бъде добро и плодоносно.

С годините ценностите ни могат да се промянат, но никога не бива да забравяме, че ценностите като справедливост, истина, любов, вяра, себераздаване, милосърдие, са тези, които имат истинска стойност. Несъмненно, всеки родител предава нещо на децата. Не просто гени и наследствени предразположености към болести, но нещо много важно – ценности. Тези ценности определят курса на живота им и очертават стъпките към бъдещето им.

Скъпи родители, нашите деца са дар от Бог. Нека да им дадем най-доброто – времето си, емоционалната си подкрепа, да бъдем безкомпромисни и да вложим в тях непоклатими ценности.

 

Автор: Екатерина Стефанова

 


БЪДИ ПРИЧИНАТА ДА ПРОМЕНИШ ЖИВОТ

БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВАС МОЖЕМ ДА ИЗДАДЕМ 1000 БРОЯ БРОШУРИ,
КОИТО ДА ДОСТИГНАТ ДО 1000 ЖЕНИ С ПОСЛАНИЕТО ЗА ДОБРОДЕТЕЛНАТА ЖЕНА.

ВЪВ ВСЯКА БРОШУРА ЩЕ НАМЕРИТЕ ПОСЛАНИЯ ЗА ДОБРОДЕТЕЛНАТА ЖЕНА, ЗАЕДНО С ВЪПРОСИ И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА КЪМ ВСЯКА ТЕМА, КАКТО И СВИДЕТЕЛСТВА НА ЖЕНИ. 
БРОШУРИТЕ ЩЕ БЪДАТ РАЗДАВАНИ АБСОЛЮТНО БЕЗПЛАТНО!!!

ПИШЕТЕ НИ НА ИМЕЙЛ КАК БИХТЕ ИСКАЛИ ДА ДАРИТЕ:
(womenofgenerations@gmail.com)
 ИЛИ ИЗПРАТЕТЕ ДИРЕКТНО СУМА ЧРЕЗ

 

0 коментар
0

Може да харесате също

Close