4 начина да покажем любов на нашите деца

Любовта е смисълът на живота.

Любовта е силата, която ни дава крилата на надеждата и вярата да продължим в най-трудните моменти. Тя е основата, на която изграждаме семействата си и е всичко, от което се нуждаят децата ни.

Има много начини да покажем любовта си към нашите деца, но тук бих искала да споделя 4-те начина да покажем любов на децата ни, които са важни за мен. Това са действия, които хранят душата на децата и ги прави още по-привързани към своите родители.

Време за споделяне – колкото повече децата растат, толкова повече времето с родителите намалява. В тази напредвара с многобройните отговорности губим най-ценното – ценните моменти с нашите деца. Времето за разговори и споделяне трябва да бъде изключително насочено към детето и неговите емоции. Когато детето има пред себе си родител, напълно отдаден на неговия личен свят и желае да бъде неговия помощник, вдъхновител, ментор, тези деца ще израстнат щастливи, емоционално здрави и сигурни в любовта на своите родители.

Гответе заедно – винаги когато правя десерти децата искат да ми помогнат. В повече случаи отказвам, защото сами знаете какво става в кухня, благодарение на тях…още по-голямо чистене. Но разбрах нещо важно, че когато готвим заедно те се чувстват удовлетворени, защото са били полезни и са помагали. За тях това е много повече от бъркането на крема. Те изживяват незабравими емоции, чувствайки се значими. Да готвиш заедно с детето е чудесен момент на спотяване и показване на тази безгранична любов, толкова сладка, колкото и вкусния десерт, който ще направите заедно.

Четете заедно книги – четенето на книги с моите деца започна още когато бяха бебета и продължава до днес – всеки ден. Синът ми може да чете сам, но когато заедно четем книга, това време се превръща в нещо специално. Причината е, че по време на четене има много прегръдки, размисли, смях, пълен пакет от емоции и размишления. Любовта към книгите трябва да е основен фокус във вашето възпитание, а причината за това ще разберете в следващите статии.

Прегръщайте и говерете думи на живот – бебетата още от малки плачат, за да бъдат прегърнати, защото това им дава сигурност. Дори, ние, родителите, обичаме прегръдките на нашите любими, защото се чувстваме обичани, приети, защитени. Същите чувства изпитват и децата, независимо в каква възраст са. Те копнеят да бъдат прегръщани по всяко време. В нашето семейство дори имаме семейна прегръдка, която правим всяка вечер – прегръщаме общо четиримата.

Любовта се изразява изключително ярко и с думите, които изричаме. Думите дават живот. Те имат способността да бъдат като еликсир за децата, когато се чувстват наранени, уплашени, несигурни. Била съм свидетел на доста неприятни ситуации, в които родители обиждат децата си. Това изключително много принизява самия родител и той губи уважението, любовта и доверието на своето дете.


Децата истински разбират и чувстват любовта, когато тя е показана и преживяна с мама и тати.

Докато са още малки децата не могат да дадат много на своите родители, но родителите могат да дадат нещо голямо – своята любов! Най-добрият подарък, който те могат да направят е да я предадат на своите деца. Това е единственият начин да променим семействата си и обществото, защото любовта е смисълът на живота!

Любовта може да бъде изразена по много начини и всеки ден е нова отворена врата, която кани родители и деца да преживеят нещо красиво и животопроменящо. – Екатерина Стефанова

Автор: Екатерина Стефанова